Datum: 16-10 t.e.m. 20-10-2022

Na een voorspoedige heenreis met caravan op zondag hebben we ons kampement opgeslagen op Camping Ehrlingshof in Rehden wat ons een gunstige plek leek te zijn. Rond 16 uur zijn we naar de observatietoren op de Rehdener Moor gegaan. Teleurstelling omdat de kraanvogels er ver vandaan landen in het moeras en langs vliegen maar zeer beperkt plaats vond. Dichterbij mag je niet komen. Toch nog een leuke fly-by foto gemaakt. (6358) en onderweg wat vogels in de akkers gezien. Zondagavond kaarten en Google bestudeerd en besloten naar het Neustädter Moor te gaan. Zo dicht mogelijk bij potentieel moerassige plekken.

Maandagochtend vroeg de wekker en ruim voor zonsopgang naar het Neustädter Moor gereden tot de plek waar je wegens verbodsborden niet verder mag. Het was een prachtige kleurrijke zonsopkomst met mist in het veld (6376) en de kraanvogels begonnen juist in groepjes op te stijgen van hun slaapplaatsen ongeveer 500 meter en verder van mij af. Velen vlogen in mijn richting en over mij heen. (6401) Ik stond goed opgesteld tussen de bomen van de weg (6424). De rest van de dag hebben we besteed aan een wandeling rond de Waldsee van de camping en het bekijken van kraanvogels op de akkers vanuit de auto. (6444)

Dinsdag vol verwachting de wekker nog iets vroeger gezet. Helaas dichte mist met ca 100 meter zicht. Toch maar weer naar het Neustädter Moor maar nu twee straten verder. Prachtig concert van kraanvogel geluiden maar niet te zien totdat een klein groepje een testvluchtje maakte en tamelijk dicht bij mij landde. (6456) Deze pret duurde vrij kort want ze kregen mij kennelijk in de gaten en gingen weer op de vleugels. (6461). Vandaag weer rondrijden langs de veengebieden en kraanvogels in akkers bekijken en fotografen. Als eerste een ruzietje tussen kraanvogels gezien. Fraai gezicht, slechte foto’s want de camera stond nog op de duisternis van de ochtend. (6475). Verder een wandeling gemaakt door het Oppenweher Moor waar geen kraanvogel te zien was, maar wel een klein groepje zeldzame buisvormige vleesetende planten - sarracenia. Direct gespot door mijn vrouw, maar net te ver in het moeras voor een mooie foto.

Woensdag weer naar het Neustädter Moor maar nu met de buren van de camping die wel belangstelling en een goede camera hadden maar geen idee hadden waarheen of hoe. Helaas was het ook deze ochtend niet zo fraai weer als op maandag . Maar ook in somber weer komt er soms een aantrekkelijk motief voorbij (6591) en dat maakt weer veel goed. Na ontbijt en koffie zijn we via een autorit door het Wietingsmoor naar het Groszes Moor bij Barnstorf gegaan. Onderweg tussen de twee venen hebben we in een gehucht bij een brug over een riviertje onze boterhammen gegeten, terwijl de lucht opklaarde. We zagen daar al grote groepen kraanvogels uit het Noorden aankomen op enkele honderden meters hoogte.

We zijn op kompas zo dicht mogelijk langs het veengebied Groszes Moor genavigeerd over weggetjes die niet eens in de auto navigatie stonden. Daar hebben we akkers maar nu ook weilanden gezien vol met kraanvogels. (6657) Het was inmiddels onbewolkt en de thermiek kwam op gang (na 14:30) en daarmee begon het grote en massale opstijgen. (6797, 6831) Een heel indrukwekkend gezicht deze vogels in de thermiek. Eerst wat ongeorganiseerd lijkende groepen maar bij het winnen van de hoogte gedisciplineerd allemaal in dezelfde richting draaiend. De hele thermiekbel kolom werd daarbij zichtbaar gemaakt door de vogels. (6835) We hebben het gebied verlaten met het gevoel iets heel bijzonders gezien te hebben wat anderen niet zo gauw zullen meemaken. Donderdag zijn we teruggereden naar Nederland. Na thuiskomst lazen we op de Facebook groep dat woensdag al rond 18 uur de eerste kraanvogels uit Diepholz al in Oost-België gesignaleerd waren. Dit duidt toch op een enorme reissnelheid van tegen de 90 km/u, waar ik als ex-zweefvlieger trots op geweest zou zijn.

Terugblik

Het waren prachtige dagen en we hebben veel gezien en beleefd. Jammer dat we steeds iets te ver van de vogels af waren voor een close-up en we de dieren niet in het water hebben kunnen zien landen en staan net als in Waren (Müritz, Duitsland) jaren geleden toen ik niet in de gelegenheid was er foto’s van te maken.

< Overzicht