Wanneer je al eens geprobeerd hebt sterren te fotograferen, weet je waarschijnlijk heel goed hoe moeilijk het soms kan zijn om op sterren echt scherp te stellen. De meest gebruikte methode is een ​​heldere ster te vinden, het midden van je lens erop te richten, deze in live view te bekijken met de grootste vergroting – bijvoorbeeld 10x of 12x en aan de focusring te draaien totdat de ster zo klein mogelijk is. Meestal draai je eerst tot de ster kleiner wordt. Daarna wordt de ster iets groter en dan weet je dat je nog iets terug moet voor de optimale scherpte.  Gebruik daarbij het grootste diafragma op je lens en de hoogste ISO om de helderste beeld te krijgen. Zie je helemaal geen sterren in beeld, wat bij mijn systeemcamera en een f/4 objectief voor kwam, vergroot dan tijdelijk de helderheid van je display.

Maar soms is het heel moeilijk om te zeggen wanneer je perfect op de sterren bent scherp gesteld of er net een tikkeltje naast staat. Een beetje afwijken kan al dan niet een groot probleem zijn, afhankelijk van de lens en van hoe groot je de foto wilt afdrukken. Het kan in orde zijn, of het kan leiden tot buitensporige chromatische aberraties (of andere aberraties) rond de sterren. Wanneer het niet perfect klopt dan komt de teleurstelling pas thuis zodra je naar het onbewerkte bestand met volledige resolutie op je computer kijkt.

fEr is een hulpmiddel beschikbaar om een ​​perfecte focus op de sterren te krijgen. Het Bahtinov-masker is een apparaat dat wordt gebruikt om kleine astronomische telescopen nauwkeurig te focussen. Het filter met het kenmerkende diffractie patroon werd in 2005 uitgevonden door de Russische amateur-astrofotograaf Pavel Bahtinov. Nauwkeurige focussering van telescopen en camera’s is van cruciaal belang voor het uitvoeren van astrofotografie.

Dit soort Bahtinov-maskers zijn echter ontworpen voor telescopen en lange telelenzen, ze werken niet met kortere brandpuntsafstanden.

De Hongaarse ingenieur Gábor Takács kwam in aanraking met een fijner soort Bahtinov masker dat op plastic geëtst was met een laser. Het liet echter te weinig licht door en het diffractie patroon was te zwak om goed scherp te stellen. Na een jaar research en meerdere prototypes ontwikkelde hij een helder glazen filter dat meerdere Bahtinov patronen in een complexe opstelling had en dat geschikt was voor groothoekobjectieven. Deze ontwikkeling is uitgemond in een product dat nu op de markt is onder de naam Focus On Stars. Ik had het voorrecht het groothoek filter te mogen testen en was verbluft van het gemak en het zeer goede resultaat.


Er zijn inmiddels drie Focus On Stars filters beschikbaar. Een groothoek variant voor 12 – 50 mm objectieven en een variant voor 35 – 400 mm teleobjectieven. De groothoek variant is verkrijgbaar met een 100 en een 150 mm filtermaat. De tele variant alleen als 100 mm filter.

Het heeft mij zeker een avond wat oefening en geduld gekost om het FocusonStars-masker te gebruiken. Een enkele keer moest ik het masker een paar millimeter verplaatsen om de spikes op hun best te zien in de liveview. Je kan het filter gewoon met de hand voor de lens houden als je geen filterhouder hebt. Ik heb het getest met mijn 100 mm Benro filterhouder om het filter op zijn plaats houden.

Het filter is al door verschillende professionele astrofotografen getest en er hebben ook al vergelijkingstests met andere producten plaats gevonden. Voor meer informatie over het filter, het gebruik en links naar de tests door andere fotografen kan je terecht op de website van de fabrikant Gábor Takács.

Aanbieding

Focus on Stars masker kopen?  Met de speciale kortingscode GERT5 krijg je 5% korting als je het masker bestelt op FocusOnStars. Deze code kan je opgeven bij het afrekenen.

Laatste nieuws

De astronoom en astrofotograaf Shigemi Numazawa, oprichter van het Japan Planetarium Laboratory, deelde zijn ervaringen met de lezers van Tenmon Guide, Japans meest populaire astronomiemagazine. De titel van het twee pagina grote artikel is "Er is een revolutionaire tool uitgebracht die nauwkeurig scherpstellen mogelijk maakt met ultragroothoek- en telelenzen." De pagina's uit het tijdschrift zijn te zien door de afbeelding rechts te openen in een nieuw tabblad.

Meer algemene informatie over Bahtinov maskers lees je in de Wikipedia

 

< Overzicht