De dag begint altijd lekker vroeg. Voor zes uur in de ochtend zit ik veel weersinformatie en modeldata al tot mij te nemen. Met een schuin oog kijk ik even naar de gegevens van mijn eigen weerstation. Deze meetpaal staat buiten, op de weerkamer, verbonden met een dashboard op internet.

Zo snel mogelijk dienen teksten en korte weerberichten voor klanten te zijn verzonden. De live weerberichten op de regionale radiozenders beginnen vanaf 6.30 uur. Dit zijn Radio M Utrecht, Radio Oost en geregeld ook RTV Drenthe. Pakken atmosfeer en weer complex uit, dan kan er worden overlegd met collega-meteorologen.

Terwijl er in de ochtend meerdere radiopraatjes zijn, met altijd gezellige presentatoren aan de andere kant van de lijn, komt er een informatief krantenweerbericht uit de pen. Ondertussen is het een continu bijhouden van weergegevens, ingekochte data, meldingen van weeramateurs en het analyseren van de aanhoudende stroom modelberekeningen op het net.

RD Weerbericht
Max Magazine Weerbericht
Weerdata

Klik op een van bovenstaande afbeeldingen om de inhoud (weerpagina of weerdata) te zien.

Voor wie nog meer

Vanuit WeerCentrum Velp draait het om weersverwachtingen en het uitleggen van weersituaties. Het duiden van alles wat er op weer- en klimaatgebied dichtbij en verder weg plaatsvindt, gebeurt voor meerdere klanten. Informatie wordt ook geleverd aan tijdschriften, zoals MAX Magazine, en aan organisaties die weerbewaking voor hun evenement nodig hebben. Daarnaast helpt het WeerCentrum met redactiewerk van naslagwerken op weergebied.

Mijn persoonlijke weerspreuk

Het maakt mij niet uit wat voor weer het is,
Als mijn verwachting maar klopt 😉

 

 

Verantwoording:
Tekst: Grieta Spannenburg, Meteoroloog en Tekstkameleon ✉️
Fotografie: Gert van Eck

< Overzicht