Op 4 maart 2023 maakte ik samen met vrienden een mooie wandeling door het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het startpunt lag bij de parkeerplaats en restaurant Parnassia iets ten Noorden van Bloemendaal aan Zee. Van het restaurant ging de wandeling richting Vogelmeer. Via de afsnijder naar een uitzichtpunt op een duin zagen we een aantal Schotse hooglanders, waar we eerst maar eens langs gelopen zijn.

Een echte bijzonderheid van dit duingebied is het stuifgat Nieuw Kattendel waar onze wandeling doorheen ging om weer op het strand te komen. In dit park zijn meerdere stuifgaten gemaakt om weer kalkrijk zand van het strand het duingebied in te krijgen. Hier zie je ook weer natuurlijke duinvorming. Het gat is afgezet met een lange rij palen om te voorkomen dat de grote grazers uit dit gebied het strand op gaan zwerven.

Langs het strand zijn we weer richting Parnassia gelopen en stonden even later in Bloemendaal op het strand in de hoop iets van de zonsondergang te zien. We hebben deze middag alle soorten weer gehad en zijn verwend met prachtige Hollandse luchten, maar de gehoopte zonsondergang is niet gekomen.

Weetje. In het zuidelijke deel van het Nationaal Park loopt een kudde wissenten. Dit deel is tijdens het broedseizoen, dus vanaf 1 maart afgesloten.

< Overzicht